Första gången de flesta möter den Ayurvediska filosofin är när man börjar gå på Yoga. Ursprungligen kommer Yogan från Ayurvedan och är en del av den. Men det tänker inte så många på eftersom yogan ofta har blivit en västlig variant som ska “passa oss”. Och man talar inte så mycket om det i de otaliga yogaklasser som finns runt om.

Men så är det, vi som går på Mudita Yoga i Baskemölla hos Kent och Connie vet . Yogan vi gör här och pranayama meditationen om kvällen är mycket de samma övningarna (Asanas), klassisk Hatha Yoga.

Många har väl också läst om de olika doshorna, personlighetstyperna i någon veckotidning, Vata, Pitta, Kapha och vad de bör äta och undvika i sitt dagliga liv. Det här och yogan är en del av Ayurvedan men en väldigt liten del. Här på den Ayurvediska retreaten är det också behandlingarna, maten, medicinerna, samtalen med doktorn, pranayama meditationerna, yogan och hela stämningen man faller in i av helheten.

Vi får behandlingar 2 gånger om dagen, ordinerade av läkaren efter vilket behov och dosha vi har.
Behoven ses ut från helheten av det som läkaren ser och det du berättar, ju mer man berättar desto mer får man ut av behandlingen och läkaren är duktig på att ställa frågor om de sakerna du kanske själv inte tänker på som viktiga.
Just nu får jag “Pichil” (oljebad) en gång om dagen. Den varma oljan hälls över kroppen av två terapeuter, på eftermiddagen får jag massage med oljor och varma omslag för vänster arm, skuldra och höft. Behandlingarna rensar kroppen på olika sätt och sätter igång processer både fysiskt i kroppen och känslomässigt. Mina oljebad sätter tydligt igång tårarna och jag tänker att det är helt ok, tårar rensar de också och jag blir trött i kroppen, inte så att jag somnar men bara trött så det är bara att vila mellan varven och ta hand om sig själv.


Varje dag är vi ute och går mellan landsbyarna här. Byarna klättrar upp längs med fjällavsatserna, och det man först och främst lever av här är the. Det finns många the fabriker bland alla the odlingar. Allt detta the gör landskapet väldigt ljusgrönt och vackert, folk är vänliga hälsar och ler, alla vet ju var vi kommer från. Skrattar gör vi också här, otroligt mycket åt allt möjligt , man gör väl det ju mer avslappnad man blir kanske………


Idag har vi ätit lunch på en tempelfest, maten serverades i en skolmatsal, i en primaryschool full av elever som gärna ville bli fotograferade. Resultatet kan ni se här nedanför.